Blog

Zijn massagesalons witwassers?

Chinese Massage BrusselIn Brussel is men de laatste tijd niet blij met de groei van het aantal Chinese Massagesalons, volgens de gezagsdragers verstoort het de balans en bovendien verdenkt men de uitbaters van deze salons o.a. van witwaspraktijken en wellicht erger.
Op dit moment loopt er een gerechtelijk onderzoek naar verschillende Chinese massagesalons die de afgelopen tijd zich in Brussel vestigden, met name in de buurt van de Brusselse Grote Markt.
Dat wordt bevestigd door Brussels schepen van Handel Marion Lemesre (MR), die vermoedt dat de uitbaters, van Chinese en Nederlandse afkomst, de etablissementen gebruiken als dekmantel voor witwaspraktijken.
Lemesre is niet bepaald blij met de komst van Chinese massagesalons in de buurt van de Spoormakersstraat en de Madeleinestraat, vlakbij de Brusselse Grote Markt.
Inmiddels zijn in deze regio zo’n 9 massagesalons te vinden, die traditionele en therapeutische massages aanbieden, maar ook wellness behandelingen, manicure en pedicure.
Lemesre vermoedt echter dat het om een vorm van prostitutie gaat. Maar vooralsnog zijn daar volgens het kabinet van haar partijgenoot en collega, schepen van Stedenbouw Geoffroy Coomans de Brachène, geen bewijzen voor.
Omdat er een gerechtelijk onderzoek gaande is wil Lemesre voorlopig nog weinig details kwijt. Het onderzoek richt zich momenteel op een Nederlander en een Chinees die de panden zouden hebben opgekocht.

Net zoals in Nederland (met uitzondering van Den Haag) kan er weinig worden gedaan tegen de ongebreidelde groei van de Chinese massagesalons in Brussel, voor het uitbaten van een massagesalon behoeft geen bestemmingswijziging te worden aangevraagd, in tegenstelling tot wanneer het bijvoorbeeld om horecazaken gaat.
In haar strijd tegen het overaanbod aan cafés en snackbars heeft het stadsbestuur de afgelopen maanden veelvuldig gebruik gemaakt van deze bevoegdheid.
De welig tierende Chinese massagesalons echter, dreigen volgens het stadsbestuur het evenwicht in het handelsaanbod te verstoren.
De gemeente Den Haag in Nederland heeft vorig jaar voor bepaalde wijken in de stad een bestemmingswijziging doorgevoerd, die het vrijwel onmogelijk maakt een massage of beautysalon te openen.
Het zal dan wel niet lang duren totdat ook het stadsbestuur van Brussel zal over gaan tot dit soort verregaande maatregelen.

1 Comment

  1. Sjakie

    Vroeger had je in de Brusselse Spoormakerstraat, die uit kwam op de Grote Markt, een aantal chocolaterieën die de beroemde Belgische bonbons en chocola verkochten.
    Op de een of andere manier konden deze winkeltjes het de laatste jaren niet meer bolwerken en sloten hun deuren.
    In enkele van deze leegstaande pandjes vestigden zich Chinese massagesalons, een ander soort snoepwinkeltjes!
    Het stadsbestuur mag dan wel vrezen voor de verstoring van de balans, maar als bepaalde bedrijfjes zich economisch niet kunnen handhaven, dan houdt het op, dan komt er wat anders in waar kennelijk wél belangstelling voor is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *